zlatovez slavonski suvenir
 
autor O AUTORU

Ružica Raković-Smiljanić, prof. rođena je u Levanjskoj Varoši 13. travnja 1942. godine. Od 1955. godine živi u Osijeku gdje završava osnovnu školu, gimnaziju, pedagošku akademiju i pedagoški fakultet te stječe zvanje profesora biologije. Radila je u Osnovnoj školi u Višnjevcu do odlaska u mirovinu 1996. godine. Zlatovezom se počela baviti 1980. godine.

Mnogo svojih učenika, kolegica i članica različitih udruga diljem Hrvatske, naučila je umijeće zlatoveza putem oglednih radionica popraćenih izložbama u Varaždinu, Višnjevcu, Osijeku, Beču, Našicama, Velikoj Kopanici, Đakovu, Donjem Martijancu i Vukovaru. Sve je to bilo sa željom da naše mlade žene, djevojke i umirovljenice usvoje tu plemenitu vještinu.

Iako u mirovini još uvijek radi na promidžbi slavonskog zlatoveza kod nas i u svijetu. Zajednička tapiserija sastavljena od radova žena iz cijele Hrvatske bila je među tri najbolja rada na natjecanju u Ženevi, a za EXPO 2000 izvezla je suvenire u zlatovezu. Najveće joj je zadovoljstvo bilo raditi misnicu, mitru i svatovski otarak sa golubicom mira za Ivana Pavla II prilikom njegovog posjeta Hrvatskoj. Na taj je način svijetu prikazan jedan od najboljih radova našeg pučkog stvaralaštva, a našim ženama se ponovo pruža prilika da pokažu svoje umijeće i kreativnost na tom području.